Kamu Harus Tahu Warganet betulkan ejaan ayat Kursi Syed Saddiq

Lantaran ‘auto-correct’ ayat suci al-Kursi surah al-Quran berubah menjadi ayat kerusi. Itu yg berlangsung terhadap Twitter Menteri Belia serta Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Pada kicauan di Twitter, Syed Saddiq memberi pujian pada pengasuhnya yg kerapkali membisikkan bacaan ayat Kursi ke telinganya disaat tidur pada kala kecil. Bagaimanapun juga pengucapan Kursi berubah menjadi kerusi.

Baca Juga :  ayat kursi
” Seperti seseorang ibu, kak Siti menjaga Saddiq dari kecil dulu. Saddiq dikenali jadi seseorang anak yg sangat nakal.

” Namun kak Siti sentiasa ada buat menasihati serta malam-malam bisik bacaan ayat ‘kerusi’ di telinga apabila Saddiq dah tidur. I wish i had more time to visit her in Perak, ” kicau Syed Saddiq.

” Kursi. . . bukan kerusi la YB, ” kata @RHZ81286323

” Double cek next time YB, ” @arfandaus berikan daya ingat.

” Auto-correct je lantas. Itu lantas hampa nak kecoh, ” tuliskan @ezri_zul.

Selang tak sejumlah lama Syed Saddiq menghantar kicauan itu, beliau menyedari kesilapan yg laku serta membalas, ” Ya Allah. Auto-correct ia. Kursi. ”

” Hahahaha. Ni kes model and send senantiasa, gak cek dah, ” kata @Syaniezamatisa.

” Disable auto-correct tu. Jadi bahan troll je juragan, ” saran @JefMdNor.

” Its okay chill la. Sikit jer. Takpa kita geng, ” kata @izzaty893

” Alhamdulillah. Yes. Berhati-hati YB, ” balas @mama190381.

Ayat al-Kursi adalah Ayat 255 Surah al-Baqarah dalam al-Quran. Ayat al-Kursi ikut dikenali jadi ‘penghulu’ semua ayat al-Quran. Ayat itu di turunkan sesudah pindah Nabi Muhammad SAW.

Ayat sehubungan dimaksud ‘ayat Kursi’ kerana di dalamnya ada pengucapan ‘Kursi’ punya tujuan ‘Tempat Duduk Yg Megah Kembali Yg Miliki Martabat’.

Ayat Kursi punya tujuan, ” Allah, tidak ada Tuhan (yg punya hak disembah) namun Ia, Yg Terus hidup, Yg Langgeng selamanya mentadbirkan (sekaligus makhlukNya) . Yg tak mengantuk usahkan tidur. Yg punyai semua yg berada pada langit serta yg berada pada bumi. Tidak ada sesiapa yang bisa berikan syafaat (pertolongan) di sisiNya namun dengan izinNya. yg paham apakah yg berada pada hadapan mereka serta apakah yg berada pada belakang mereka, tengah mereka tak paham suatu hal lantas dari (kandungan) pengetahuan Allah namun apakah yg Allah kehendaki (memberi kabar padanya) . Luasnya Kursi Allah (ilmuNya serta kekuasaanNya) mencakup langit serta bumi ; serta tiadalah berubah menjadi keberatan terhadap Allah mengontrol dan pelihara kedua-duanya. Serta Ia lah Yg Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya) , kembali Maha Besar (kekuasaanNya) . -UTUSAN ONLINE

Sumber : http://www.gopintar.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *